[vc_row][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_single_image image=”123374″ img_size=”full”][vc_custom_heading text=”Rusza II edycja plebiscytu „Hity i kity Łodzi„, znamy już wszystkich kandydatów!” font_container=”tag:p|font_size:26|text_align:left|line_height:1.5″ use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]21 luty 2020

Miasto to żywy organizm, przestrzeń miejska stale ewoluuje. Czasem kierunek ten ewolucji jest dobry, czasem nie koniecznie. Z jednej strony przebudowywane są ulice, sadzone są drzewa, pojawiają się ciekawe inicjatywy oraz instalacje artystyczne, a z drugiej przeciągają się remonty, niszczone są trawniki i straszą brzydkie banery reklamowe. Jakie kroki w przód a jakie kroki w tył zrobiło nasze miasto w ciągu poprzedniego roku? Już niebawem się przekonamy bowiem startuje druga edycja plebiscytu „Hity i kity Łodzi”, w którym wybierane są najlepsze i najgorsze działania ubiegłego roku.

Już po raz drugi serwis internetowy „Fabryczna” organizuje dla swoich czytelników plebiscyt „Hity i kity Łodzi”, w którym wyłaniane są najlepsze oraz najgorsze pomysły, realizacje i wydarzenia minionego roku. Czytelnicy serwisu na drodze głosowania online wskazują, które aktywności w mieście uważają za najładniejsze, najciekawsze lub najbardziej pożyteczne, a które uważają za nietrafiony lub źle zrealizowany pomysł. Celem takiej oceny rzeczywistości jest zarówno wyróżnienie działań zmierzających do poprawy estetyki lub jakości życia w mieście jak i krytyka niskiej jakości rozwiązań. „Hity i kity Łodzi” to z jednej strony wyrażenie uznania dla wysiłku instytucji oraz prywatnych inwestorów, dzięki którym pozytywnie zmienia się oblicze Łodzi, a z drugiej zwrócenie uwagi na bylejakość rozwiązań, którą często jesteśmy zmuszeni zaakceptować, a która negatywnie wpływa na codzienny komfort korzystania z przestrzeni miejskiej. Organizatorzy plebiscytu chcą za jego pomocą motywować do szukania coraz to lepszych rozwiązań, do większego zwracania uwagi na szczegóły, i do podnoszenia miastu poprzeczki coraz wyżej.

Tegoroczna edycja plebiscytu składać się będzie łącznie z dziesięciu kategorii – pięciu pozytywnych: Aktywność roku, Uciecha roku, Inicjatywa roku, Atrakcja roku i Przemiana roku oraz pięciu negatywnych: Gorycz roku, Trauma roku, Absurd roku, Chała roku i Destrukcja roku. Tegoroczne głosowanie rozpocznie się 22 lutego i potrwa do 14 marca a wyniki poznamy 17 marca. Pełna lista kandydatów znajduje się poniżej:

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_column_text]Nominacje w kategorii Aktywność roku czyli najlepsza aktywność w trosce o zwiększenie estetyki w mieście:[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]+ Posadzenie dużych drzew przy ulicach Jaracza, Traugutta, Tuwima i Nawrot;

+ Montaż słupków przy ul. Kilińskiego (od Narutowicza do Traugutta) i przerwanie dewastacji;

+ Odbudowa i remont willi „Szuflandia”;

+ Generalny remont pałacu Steinertów;

+ Policja na placu Dąbrowskiego i mandaty dla nielegalnie parkujących kierowców.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_column_text]Nominacje w kategorii Uciecha roku czyli najszczęśliwsze wydarzenie:[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]+ Ocalenie neonu „Łódź Fabryczna” przed wyjazdem do Warszawy;

+ Rozpoczęcie inwestycji „Fuzja”;

+ Rozpoczęcie rewitalizacji obszarowej centrum;

+ Otwarcie nowej siedziby Muzeum Sztuki;

+ Wpisanie elektrociepłowni EC-2 do rejestru zabytków.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_column_text]Nominacje w kategorii Inicjatywa roku czyli najfajniejszy i najbardziej pożyteczny pomysł:[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]+ Piknik sąsiedzki w podwórzu kamienicy przy ul. Jaracza 42;

+ Akcja społeczna „Weranda dla pszczoły” Fundacji Kolorowo;

+ Daszek nad wejściem hotelu Polonia;

+ Ustawienie drzew w donicach przy ul. Wólczańskiej przez „Synergię”;

+ Oczyszczenie elewacji Domu Handlowego „Domus” z banerów reklamowych;

+ Działalność Drukarni Sztuki w Starej Drukarni.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_column_text]Nominacje w kategorii Atrakcja roku czyli najbardziej atrakcyjna nowość w przestrzeni miejskiej:[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]+ Rzeźba „Imagine. Wyobraź sobie…Nową Łódź!” autorstwa Mikołaja Apelt-Ciupińskiego;

+ Neon „Wdech / Wydech” autorstwa Supergut Studio;

+ Mural Andreya Bergera w podwórzu Starej Drukarni;

+ Oświetlenie Łódzkiego Domu Kultury według projektu Design Lab Group;

+ Instalacja „Nostalgia” autorstwa Dominiki Cebuli na przystanku MPK przy ul. Narutowicza;

+ Pomnik jednorożca autorstwa Tomohiro Inaby;

+ „My wheel of Łódź” na Starym Rynku;

+ Instalacja parasolkowa w podwórku przy ul. Piotrkowskiej 120.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_column_text]Nominacje w kategorii Przemiana roku czyli najlepsza przebudowa lub remont obszaru:[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]+ Odcinek ulicy Traugutta (od Sienkiewicza do Kilińskiego);

+ Odcinek ulicy Jaracza (od Wschodniej do Kilińskiego);

+ Odcinek ulicy Nawrot (od Piotrkowskiej do Kilińskiego);

+ Odcinek ulicy Tuwima (od Kilińskiego do Targowej);

+ Park Sienkiewicza.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_column_text]Nominacje w kategorii Gorycz roku czyli bezradność, bezczynność i smutny brak postępów:[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]– Puste lokale na dworcu fabrycznym;

– Banery reklamowe na Sukcesji i przed Sukcesją;

– Banery reklamowe na Centralu;

– Przedłużający się remont parku Moniuszki;

– Przedłużający się remont al. Śmigłego – Rydza;

– Zaniedbanie rozpadającej się kostki na skrzyżowaniu ulic Kilińskiego – Sass – Zdort;

– Brak dróg tymczasowych na remontowanych ulicach.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_column_text]Nominacje w kategorii Trauma roku czyli najbardziej bolesne zdarzenie, po którym niesmak pozostanie na długo:[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]– „Pielęgnacja” drzew przy ulicy Sienkiewicza przez Light Move Festival;

– Wpuszczenie transportu indywidualnego na ulicę Kilińskiego i zablokowanie komunikacji miejskiej;

– Działanie Obszarowego Systemu Sterowania Ruchem;

– Porzucona mozaika Hort Cafe na trawie w pasażu Schillera.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_column_text]Nominacje w kategorii Absurd roku czyli najgorszy i najbardziej bez sensu pomysł:[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]– Spóźnione ustawienie donic z drzewami na ul. Narutowicza;

– Całkowity brak obiecanych donic na placu Dąbrowskiego;

– Zawieszenie kolejnych połączeń z lotniska Łódź Lublinek;

– Układ przebudowanego skrzyżowania ulic Kilińskiego – Dąbrowskiego;

– Wyłączenie z użytkowania torowisk tramwajowych (Legionów i Wojska Polskiego);

– Nieukończone ciągi chodników i dróg rowerowych wzdłuż ulicy Zgierskiej;

– Powolna realizacja zwycięskich projektów rowerowych z BO z poprzednich lat.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_column_text]Nominacje w kategorii Destrukcja roku czyli najbardziej nikczemne niszczenie lub zawłaszczenie przestrzeni:[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]– Dewastacja świeżo przebudowanych ulic w centrum przez kierowców samochodów;

– Dzicz parkingowa przy Kilińskiego na odcinku od Narutowicza do Traugutta;

– Parkowanie na placu przed hotelem Puro;

– Parkowanie na placu Dąbrowskiego;

– Rozprzestrzenianie się samochodów w pasażu Schillera;

– Parkowanie na trawniku przy ulicy Tuwima, niedaleko EC1.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_column_text]Nominacje w kategorii Chała roku czyli najbrzydsza realizacja:[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]– Ogrodzenie zabytkowego parku Klepacza od strony północnej i zachodniej;

– Jakość ułożenia klinkierowej nawierzchni na ul. Jaracza;

– Przebudowa komórek przy ul. Abramowskiego;

– Jarmark Bożonarodzeniowy przy ul. Piotrkowskiej.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_btn title=”UZASADNIENIE NOMINACJI” style=”outline-custom” outline_custom_color=”#0c0c0c” outline_custom_hover_background=”#0c0c0c” outline_custom_hover_text=”#ffffff” shape=”square” size=”xs” align=”center” link=”url:https%3A%2F%2Ffabryczna.in%2Fplebiscyt-hity-i-kity-lodzi-2019-nominacje%2F||target:%20_blank|”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_btn title=”GRAFIKI I ZDJĘCIA DO POBRANIA” style=”outline-custom” outline_custom_color=”#0c0c0c” outline_custom_hover_background=”#0c0c0c” outline_custom_hover_text=”#ffffff” shape=”square” size=”xs” align=”center” link=”url:https%3A%2F%2Fdrive.google.com%2Fdrive%2Fu%2F1%2Ffolders%2F1PY1TjjnYq0r4x1yzN9yWHYn1PITLR234||target:%20_blank|”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_btn title=”OPIS PROJEKTU” style=”outline-custom” outline_custom_color=”#0c0c0c” outline_custom_hover_background=”#0c0c0c” outline_custom_hover_text=”#ffffff” shape=”square” size=”xs” align=”center” link=”url:https%3A%2F%2Ffabryczna.in%2Fplebiscyt-hity-i-kity-lodzi%2F||target:%20_blank|”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Organizatorzy plebiscytu:

Serwis internetowy „Fabryczna” strona www | facebook | instagram

Osoba do kontaktu:

Marta Ostrowska marta.ostrowska@fabryczna.in[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][/vc_row]